2022-1.2.5-TET-IPARI-KR-2022-00020

2022-1.2.5-TÉT-IPARI-KR-2022-00020

Újgenerációs RNS szekvenáláson alapuló többgénes vizsgálat adaptálása és validálása az emlőrák kiújulási kockázatának előrejelzésére az európai lakosság számára

Kedvezményezett neve:Delta Bio 2000 Kutatási, Fejlesztési, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Újgenerációs RNS szekvenáláson alapuló többgénes vizsgálat adaptálása és validálása az emlőrák kiújulási kockázatának előrejelzésére az európai lakosság számára.
Projekt azonosítószáma: 2022-1.2.5-TÉT-IPARI-KR-2022-00020
Projekt időtartama: 2023.01.01-2025.12.31.
Projekt költségvetése: 92 680 000 Ft
Szerződött támogatás összege: 67 832 000 Ft
Támogatás mértéke: 73,19%

A koreai DCGen Co., Ltd. és a magyar Delta Bio 2000 Kft. közel 3 éve működik együtt. Az együttműködés alapját a DCGen Co., Ltd. emlődaganatok kutatásában és klinikai kezelésében, valamint a Delta Bio 2000 Kft. újgenerációs szekvenálásban és diagnosztikai reagensfejlesztésben meglévő évtizedes tapasztalata képezi. Az együttműködés során egyre növekvő sikerrel vezették be a koreai piacra a DCGen Co., Ltd. által kifejlesztett OncoFREE terméket, amely képes a kori stádiumú emlődaganatok esetén megjósolni a kiújulás esélyét úgy, hogy közel 179 gén kifejeződésének mértékét vizsgálja a lehető legmodernebb újgenerációs RNS-szekvenálási technológiával. A modern technológia alkalmazásával jelentős költséghatékonyság érhető el a piacon jelen lévő többi termékkel szemben. A széleskörű nemzetközi piacokra történő bevezetésnek gátat szab, hogy a technológia az ázsiai populációra lett kifejlesztve. A pályázat keretein belül a Delta Bio 2000 Kft. célja, hogy úgy fejlessze tovább ezt a technológiát, hogy a nyugati populációra is alkalmazható legyen, valamint a technológia képessé váljon a molekuláris altípusok elkülönítésére is. Az így létrejövő új szolgáltatás jelentős nemzetközi előnyt fog élvezni a már piacon lévő szolgáltatásokkal szemben, egyrészt a várható költséghatékonyság, másrészt a biztosított többletinformáció miatt. A közös fejlesztés hosszútávú startégiai együttműködést biztosít a két ország kutatói között, hiszen a szolgáltatás a jövőben továbbfejleszthető akár más daganatok, akár az altípusok aprólékosabb elkülönítésére is, és az európai piacon egyedüli szolgáltatóként jelentősen erősíti a Delta Bio 2000 Kft. versenyképességét. A projekt várható haszna jelentkezik mind a diagnosztikai ágazat területén, mivel az alacsony kiújulási kockázattal rendelkező betegek szűrése történhet jóval ritkábban, mind a kórházi ellátás ágazatában, hiszen ha széleskörűen hozzáférhető lesz a szolgáltatás, akkor jelentősen kevesebb betegnek kell a kemoterápia miatt igénybe venni az ellátórendszert.